7 oktober 2020
20:00

Rönninge Salem Fotboll 1

Referat: Vendelsö IK 2 - Rönninge Salem Fotboll 1

Sent en oktoberkväll låg hösten så där kall och fuktig som den bara kan göra en sen onsdagskväll på en strålkastarupplyst fotbollsplan i haninge. Det är bara två matcher kvar på säsongen och samtliga i laget förstår allvaret. Men till skillnad från matchen mot Tullinge BK så känns laget inspirerat. Matchen skulle istället komma att påminna en om en match mot ett annat Tullinge lag.

Vi startar matchen kanonbra. Vi flyttar bollen och är effektiva i vårat presspel. Vi pratade på träningen i måndags samt innan matchen om att vi måste bli bättre på att använda oss utav spelvändningar för att nyttja ytorna som uppstår. Det efterföljs inte riktigt och är den största anledningen till att vi inte får in bollen under den här perioden av matchen. Efter 13 minuter kommer en kalldusch. Från ingenstans kommer 0-1 i baken och ytterligare 13 minuter senare står det 0-3 och vi förstår inte vad som händer. Jag och Adam försöker identifiera problemet och justerar formationen lite för att få ett naturligare övertag på deras offensiva spelare. Det ger effekt och det blir lugnare bakåt. Vi krigar till oss 1-3 och går till paus med märklig känsla. Vad var det som hände?

Vi kan konstatera att Vändelsö kommer till den här matchen med 6 spelare från den trupp som vi spelade mot i våras och matchbilden blir såklart helt annorlunda. Vi repeterar spelvändningar och spelarna förstår såklart att den här matchen måste vi bara vinna. Ord känns överflödiga men vi påminner grabbarna om spelet dom första 10 minuterna och att det är pannben som gäller nu.

Andra halvlek blir den mest sevärda halvleken den här säsongen. Vi går ut med en helt annan inställning, och man börjar ana lite nya vinnarskallar. Det känns som att matchen är i ett sådant läge att ett baklängesmål nu kan ta luften helt och hållet. Spelet böljar fram och tillbaka. Närkamperna blir tuffare och tuffare. Huvudena och musklerna skriker efter syre. Tillslut efter nästan en halvtimme av slit så sitter den. Rozi lyckas få in den i mål efter lite turbulens i straffområdet. 2-3 och nu är det en kvart kvar av matchen.

Det är, trots trötta killar, som ett kosläpp på grönbete. Full fart. Det spretar och är klumpigt. Det snurras och det snubblas. Det finns ingen rationallitet i någonting och det är otroligt befriande att se. Bollen ska bara in!
Vi tragglar på träningarna och matcher om taktik hit och dit och pratar om ditt och datt men när allt kommer omkring, och framförallt i sådana här matcher, så har "Vilja slår klass" aldrig varit mer sant.

När jag skriver de här texterna är minnesbilderna allt som oftas ganska vaga. En biverkning av vinnerskalle på mitt sätt. In the zone som man brukar säga. Men hörnan i 85e minuten har jag som en liten film sparad i minnet. Högupplöst och klar. Rozi slår en fin hörna mot första stolpen, Isak klättrar över vad som känns som sju motståndare och en polishäst för att sträcka fram ett ben och skarvar vidare bollen till Simpa som kommer framrusande och gör en kullerbytta med bollen in i mål. Jag försöker hålla mig från svordomar men tillfället kräver ett "herre jävlar vilket skönt mål". Så välförtjänt efter allt slit. Vi har goda möjligheter på slutet att smälla in ett segermål men det ville sig inte. Stjärnorna stod rätt igår men inte perfekt.

Många skulle säga att jag är för gamal för gråta och för ung för att vara blödig men efter matchen var det darr på underläppen. Vi är otroligt stolta över samtliga grabbar och deras insats igår. Det är något häftigt som händer när det blir tufft och man kommer ihop som lag och blir ännu starkare. Grabbarna spelade och sprang för varandra. Det är fotboll när den är som bäst.

Extra fina insatser ska lyftas fram:

Isak med sina målgivande passningar. Han såg ut som en bulldozer i andra halvlek och vann tillbaka varenda förlorad boll

Gurra går i bräschen och drar med laget på den här krigarinsatsen.

Simpa, Affe och Rozi måste sprungit ett maraton.

Avslutningsvis vill jag att grabbarna ska förstå vilken fantastik insats det var och trots att det just nu ser tufft ut att nå den åtråvärda serisegern så går vi med raka ryggar och är stolta över oss själva och varandra. Och ni föräldrar kan ge era söner en klapp på axeln och kanske en fredagspizza, det förtjänar dom.

Vi ska försöka avsluta säsongen på bästa vis med seger nu på söndag och hur tabellen än slutar så är min (högst opartiska) åsikt att vi är seriens bästa lag.